Gyakran ismételt kérdések

Mi ez az Arany Blende?

Az Arany Blende egy díj, ami a legjobb magyar film-, illetve sorozatelőzetesnek jár. Van szakmai zsűrije és van közönségszavazása. Nevezni előzeteseket 2023. június 23. és augusztus 7. között lehet. Ezt követően zajlik a zsűrizés és a közönségszavazás. A díjátadó novemberben lesz.

Hogyan kell szavazni?

A címlapról juthatsz el a versenyben lévő filmajánlók adatlapjához, és ott szavazhatod meg a kedvencedet. Két szavazatod van, a szavazatok nem visszavonhatók. A szavazáshoz Facebook-fiókra van szükséged.

Mit lehet nevezni?

Olyan magyar nagyjátékfilm, tévéfilm, rövidfilm vagy sorozat előzetesét, amit 2022. január 1. és 2022. december 31. között mutattak be nyilvánosan. Nem a trailer bemutatásának időpontja számít, hanem az alkotásé, amit promótál.

Akkor az előzetes bemutatásának időpontja nem is számít?

De, a film előzetesének bemutatója meg kell előzze a film bemutatóját. Arra vagyunk kíváncsiak, hogyan promótáltad a filmedet, azért, hogy minél többen lássák.

Mi számít nyilvános bemutatónak?

Mozi, tévé, online, fesztivál, streaming…
Ha a barátoknak tartasz egy vetítést, az nem. Ha csak egy szűk szakmai közönség láthatta egy fesztiválon, ahová nem vehet jegyet bárki, aki nagyon szeretne, akkor az sem.

Ki nevezhet?

Bárki, aki részt vett az előzetes alkotásában, de fontos, hogy az Arany Blende oldalán szerepel majd a trailer, ezért a gyártónak, aki a jogtulajdonos, mindenképp kell a hozzájárulása/engedélye. Ha nevezed a trailert, mi ezt adottnak vesszük, hogy megvan.

Bármilyen műfajú lehet a film, aminek a trailerét nevezni szeretném?

Igen, lehet fikciós, dokumentum, természetfilm vagy sorozat. Tévés showműsoroknak előzeteseit, mint pl. beszélgetős műsor, főzős műsor, stb., nem fogadjuk el.

Egy filmhez több trailert is nevezhetek?

Igen, többet is, de minden trailerhez tölts ki külön űrlapot.

Milyen hosszú lehet egy trailer, amit nevezek?

  • Film esetében: minimum 30 mp, maximum 2,5 perc
  • Rövidfilm esetében: minimum 20 mp, maximum 1,5 perc
  • Televíziós sorozat esetében: minimum 30 mp, maximum 2,5 perc

Nevezhetek plakátot is?

Igen, egy időben a trailerrel, de külön emailben is elküldheti az alkotó.

Mi az, hogy trailer producer?

Olyan promóciós szakember, aki egy személyben kitalálja az előzetes koncepcióját, megírja a scriptet, zenét keres/vág/írat hozzá, ha kell, le is teszteli moziban a végső trailert. Szóval egyszerre kreatívan kitalálja és egyszemélyes produkciósként megcsinálja egyedül, vagy legyártja a többi szakember bevonásával. Persze folyamatosan egyeztet a megrendelővel, aki általában a film forgalmazója vagy gyártója.

Nem kéritek a rendezőt, de a sound designert meg a zeneszerzőt igen. Hogy van ez?

Nagyon fontos, hogy a trailerek adatlapjára nem a film alkotóit írjuk be, hanem az előzetes alkotóit. Ezt sokszor teljesen más stáb készíti, mint magát a filmet. Szóval a zeneszerző is az előzetes zeneszerzőjére vonatkozik, a sound designer is - ezek mind nagyon fontos szereplői a trailernek és ez a munka teljesen más jellegű gondolkodást kíván, mint amikor magán a filmen dolgoznak. A rendező pedig nem mindig vesz részt a trailer készítésében, ha pedig igen, akkor kreatív vezetőként, alkotóként hivatkozunk rá, jelezve, hogy itt ebben a mezőnyben mégis a trailer vágója a főszereplő. :)

Van még kérdésed?

Írd meg nekünk az ittvagyok@aranyblende.hu címre és megválaszoljuk!